Duurzamer ondernemen? Dit levert het jouw organisatie op!
Duurzamer ondernemen: ondernemen binnen de kaders die de planeet, maatschappij en stakeholders aan ons stellen. Iets waar gelukkig steeds meer organisaties het belang van inzien, maar wat nog lang niet iedereen doet. Er zijn nog steeds veel ondernemers die de toegevoegde waarde van duurzaam ondernemen (nog) niet inzien. Bovendien roept de term ‘duurzaamheid’ vaak associaties op met veel inspanning en hoge kosten – niet zo gek, de term bevat letterlijk het woord ‘duur’. En inderdaad, je wordt ook niet zomaar een duurzaam bedrijf in Nederland. Hier komt wel wat bij kijken. Maar besluit je deze stappen te zetten? Dan levert dat uiteindelijk toch behoorlijk wat voordelen op! Nieuwsgierig welke? Ik leg het je uit.

Op welke vlakken kun je duurzamer ondernemen?
Voordat ik de voordelen voor je op een rij zet, wil ik je eerst meenemen in de verschillende gebieden waarop deze voordelen te behalen vallen. Duurzamer ondernemen is namelijk meer dan gebruikmaken van groene stroom. Wil je van jouw organisatie een écht duurzaam bedrijf maken? Dan valt er op allerlei vlakken winst te behalen. De drie belangrijkste zijn: productie, werkomgeving en personeelsbeleid. Ik vertel je per onderdeel hoe je hierop kunt verduurzamen en welke voordelen dit oplevert voor je onderneming.
Productie
Als je graag duurzamer wil ondernemen, is het goed om een kritische blik te werpen op je product- en productieproces. En dan met name op de grondstoffen die je hierbij gebruikt. Doordat de wereldbevolking en welvaart toeneemt, wordt de vraag naar producten en levensmiddelen steeds groter. Het gevolg daarvan is dat grondstoffen schaarser worden en de kosten hiervan stijgen. Daarnaast wil het Europees Parlement dat bedrijven gaan betalen voor de vervuiling die ze ‘achterlaten’. Zo is bijvoorbeeld per 1 juli 2023 de UPV Textiel in Nederland van kracht. De UPV staat voor Uitgebreide Producten Verantwoordelijkheid, waarbij producenten en importeurs verantwoordelijk zijn voor de hele cyclus: van het product tot aan de afvalfase.
Voordelen van een duurzame productie
Wil je jezelf als duurzaam bedrijf in Nederland op de kaart zetten? Dan is het dus belangrijk dat je hierin je verantwoordelijkheid neemt. Als je grondstoffen gebruikt die schaars zijn of waarvan het creatieproces zeker niet duurzaam is, is het tijd voor innovatie. Maak een omschakeling naar minder schaarse grondstoffen of naar duurzame leveranciers. Zo ben je minder afhankelijk van grondstoffen die steeds duurder worden en lastiger verkrijgbaar zijn. Hierdoor bespaar je dus (op den duur) kosten en maak je bovendien positieve impact.
Overweeg (daarnaast) een circulair productieproces. Ook dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk wordt van schaarse grondstoffen en levert bovendien nieuwe verdienmodellen op. Wat dacht je bijvoorbeeld van verhuur, reparatie of verkoop van te vervangen modules in plaats van het totale product? Daarnaast creëert jouw afval waarde, omdat het opnieuw inzetbaar is.

Personeelsbeleid
Duurzamer ondernemen kan ook op personeelsniveau. Voor een goede werksfeer is het immers belangrijk dat medewerkers goed in hun vel zitten. Dat doe je bijvoorbeeld door het geven van meer waardering, aanbieden van goede voorwaarden, ondersteunen in persoonlijke ontwikkeling of geven van meer zeggenschap in werkzaamheden – uiteraard wel binnen de kaders van je bedrijfsdoelstellingen en veiligheidsnormen.
Voordelen van een duurzamer personeelsbeleid
Zijn je medewerkers tevreden? Dan levert dat een hoop op! Zo melden ze zich minder vaak ziek, waardoor ziekteverzuim afneemt. Bovendien zijn je medewerkers hierdoor een stuk gemotiveerder, loyaler en productiever. Dat heeft dus een positief effect op de resultaten die ze behalen voor jouw bedrijf. En hoe trotser jouw medewerkers zijn om voor jouw organisatie te mogen werken, hoe meer ze dit ook naar buiten uitstralen! Ze worden ambassadeurs van je merk. Dit staat goed tegenover potentiële klanten en zorgt er bovendien voor dat je makkelijker nieuw personeel aantrekt.
Werkomgeving
Ook in de werkomgeving valt natuurlijk veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. Wil je jezelf positioneren als een duurzaam bedrijf in Nederland? Dan begint dat bij het besparen op energie. Maak gebruik van LED-verlichting, slimme thermometers, zonnepanelen en goede isolatie. Zorg daarnaast dat je aan afvalscheiding doet en beperk het gebruik van printers om verspilling van papier tegen te gaan. Nog duurzamer ondernemen? Voeg dan ook een stukje natuur toe aan je interieur en exterieur om bij te dragen aan de biodiversiteit. Kies bijvoorbeeld voor een groen dak of een stukje ‘wilde tuin’.
Voordelen van een duurzame werkomgeving
De voordelen van een groenere en duurzamere werkomgeving zijn groot. Ten eerste bespaar je natuurlijk energie en daarmee kosten. Maar ook zorgt het voor een prettigere werkomgeving voor je personeel. Want zeg nou zelf: je werkt toch veel liever in een pand dat omringd is door natuur dan stenen en beton? Een groen dak zorgt voor een aantal graden verkoeling in de zomer. Hierdoor werken je zonnepanelen beter en kost het minder energie om het koeler te krijgen. Dit zijn directe voordelen voor je onderneming.
Daarnaast lever je – zeker met een groen dak of ‘wilde tuin’ – een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. 80% van de eetbare gewassen wordt door bijen en andere insecten bestoven. Wanneer zij dat niet meer kunnen doen omdat ze uitsterven, brengt dit de productie van gewassen in gevaar. Om dit te voorkomen moet het agrarisch landschap meer ruimte hebben voor bloemen en planten en nestruimte. Als organisatie draag je hier dus aan bij met een hoekje inheemse wilde planten en bloemen als klaprozen, klaver, goudsbloem en zonnebloemen.

Wanneer ga jij starten met duurzamer ondernemen?
Duurzamer ondernemen is eigenlijk ‘gewoon’ een herijking van de manier waarop we ondernemen, laten we het ondernemen 3.0 noemen!
Met deze blog wil ik zeker niet aangeven dat duurzamer ondernemen eenvoudig is. Het vraagt om visie, strategie en energie. Bovendien zijn niet alle voordelen direct op korte termijn merkbaar. Toch ben ik van mening dat het de investering wel waard is. Al zou je het alleen al doen om in de toekomst kosten te besparen. Maar ook voor het aantrekken van nieuwe klanten en personeel levert het behoorlijk wat voordelen op. Zo maken de huidige generaties zich steeds grotere zorgen om de toekomst en werken ze graag bij een bedrijf met een purpose. Daarnaast moeten multinationals en grote MKB ondernemingen de komende jaren rapporteren over hun duurzaamheid. Deze duurzaamheid behelst de hele keten, waardoor een deel van die verantwoordelijkheid bij de leveranciers wordt gelegd. Dus vallen jouw klanten hieronder en wil je kunnen blijven leveren? Dan is het wel belangrijk dat je stappen zet in duurzaamheid.
Nieuwsgierig welke voordelen duurzamer ondernemen jouw organisatie gaat opleveren? Of wil je eens vrijblijvend sparren over je huidige meerjarenstrategie om jezelf als duurzaam bedrijf in Nederland op de kaart te zetten? Neem dan gerust contact met me op!