Alinda Bindels
,
leestijd 5 minuten

10 tips voor een écht duurzaam bedrijf

Mij wordt regelmatig gevraagd wat ik versta onder een duurzaam bedrijf. Nou, daar kan ik wel even over doorgaan! Veel organisaties denken bij het verduurzamen van hun bedrijf namelijk aan afval scheiden en het afsluiten van een groen energiecontract. Maar duurzaamheid gaat zoveel verder dan dat. Ik sluit me dan ook volledig aan bij de uitgangspunten, die door de VN zijn geformuleerd bij het tot stand brengen van de SDG’s. Duurzaamheid is in mijn ogen het voorzien in de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van toekomstige generaties te kort te doen.

Bij verduurzaming draait het om zowel economische, sociale als leefomgeving behoeften. Denk bijvoorbeeld aan een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een goed opgeleide en gezonde bevolking, gelijke rechten en maatschappelijk vertrouwen. Maar natuurlijk ook een werkomgeving, die qua plek en regels bevorderlijk is voor de fysieke en mentale gezondheid van het personeel. Belangrijke punten waar voor de meeste bedrijven nog behoorlijk veel te winnen valt. Dus, wil jij van jouw organisatie een écht duurzaam bedrijf maken? Lees dan snel onderstaande 10 tips en ga aan de slag.

Tip 1: kijk kritisch naar je afvalstromen

Een logische eerste stap naar een duurzaam bedrijf is een kritische blik werpen op de afvalstromen van je organisatie. Beschik je bijvoorbeeld al over aparte bakken voor papier, plastic, groente en restafval? Deze zijn natuurlijk essentieel voor het scheiden van afval. Maar hiermee ben je er nog niet. Want het is natuurlijk nog beter om ook de hoeveelheid afval te minimaliseren. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die bewust één printer per afdeling hebben. Hierdoor moeten werknemers verder lopen voor een printje en bovendien langer wachten. Dit ‘ongemak’ zorgt ervoor dat het aantal printjes automatisch al afneemt.

Tip 2: wervingsproces voor een duurzaam bedrijf

Onder een duurzaam bedrijf, versta ik ook een organisatie met werknemers die op hun plek zitten en echt waarde toevoegen. Dat begint natuurlijk bij een goed wervingsproces. Het lastige hierbij is om je niet te laten beperken in de mogelijke pool van kandidaten door eigen voorkeuren en vooroordelen. Gelukkig bestaan er manieren om dit proces zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Geef bijvoorbeeld aan dat je CV’s anoniem en zonder leeftijd wenst te ontvangen. Ook kun je het werven van kandidaten met het juiste potentieel uitbesteden aan bedrijven als equalture. Natuurlijk zal het proces nooit helemaal voorkeurvrij verlopen, maar bewustwording is hierbij al een mooie eerste stap.

Tip 3: eerlijk beloningsbeleid

Tevreden werknemers werken harder, zijn minder vaak ziek en blijven langer op hun plek zitten. Een eerlijk salaris draagt daaraan bij. Daarom is het belangrijk dat je jouw personeel eerlijk beloont. Werp eens een kritische blik op je beloningssysteem. Zit er bijvoorbeeld systematische scheefgroei tussen de beloningen voor de mannen versus de vrouwen in het bedrijf? Dan valt hier nog winst te behalen.

Tip 4: bekijk je energieverbruik

Deze tip is wellicht wat meer voor de hand liggend, maar niet minder belangrijk. Hoe is het gesteld met het energieverbruik van jouw organisatie? Bij het verduurzamen van je bedrijf is het belangrijk om je hierin te verdiepen. Wat zijn de grootgebruikers? Kun je overstappen op groene energie? Of is het mogelijk om zelf energie op te laten wekken middels een windmolen of zonnepanelen? Ook is het goed om de verwarming niet onnodig hoog aan te zetten. Let er hierbij alleen wel op dat de warmtebeleving van mannen en vrouwen verschilt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw initiatieven om een duurzaam bedrijf te realiseren, leiden tot zieke en ontevreden werknemers.

Tip 5: ga voor een groen dak

Als je de mogelijkheid hebt, dan is een groen dak een mooie stap in het verduurzamen van je bedrijf. Dit bevordert niet alleen de biodiversiteit, maar heeft ook andere voordelen. Zo werkt het verkoelend, wat een positief effect heeft op het binnenklimaat. Hierdoor hoeft de airco dus minder hoog in de zomer! Daarnaast beschermt een laagje groen je dak tegen UV-straling en weersinvloeden én absorbeert het water, waardoor het rioolsysteem minder wordt belast.

Tip 6: een duurzaam bedrijf vol biologisch groen

In een duurzaam bedrijf mag groen natuurlijk niet ontbreken. Planten zuiveren de lucht, verbeteren het humeur en werken stressverlagend. Daardoor dragen ze dus bij aan het welzijn van je werknemers! Zorg daarom zowel binnen als eventueel buiten voor genoeg groen. Heb je een bedrijfstuin? Laat deze iets verwilderen en leuk ‘m op met biologisch geteelde planten. Voor normale planten worden namelijk vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt, die tot lange tijd daarna nog insecten kunnen doden. Dit soort planten vind je bijvoorbeeld bij je lokale kwekerij.

Tip 7: vluchteling inzetten

Heb je er weleens over nagedacht om een vluchteling in te zetten in jouw organisatie? De meeste vluchtelingen zijn namelijk ontzettend gemotiveerd om aan de slag te gaan en kunnen je nog wel eens verrassen met hun vaardigheden en inzichten. Bovendien bestaat de kans dat het je in de toekomst nieuwe, loyale werknemers oplevert. Daarnaast geeft het ook huidige werknemers voldoening om een ander te helpen. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld in deze gids van het COA.

Tip 8: deel inzichten met een ander duurzaam bedrijf

Heb jij innovatieve producten, diensten of processen die bijdragen aan een duurzamere wereld? Wees dan niet bang om deze te delen met andere bedrijven. Zo heeft Auping bijvoorbeeld het ontwerp voor hun circulaire matras gedeeld. Het doel hiervan is dat straks alle matrassen circulair worden gefabriceerd en volledig kunnen worden gerecycled. Zo draag je als duurzaam bedrijf nog meer bij aan een mooiere wereld!

Tip 9: duurzamer leveranciersbeleid

Als duurzaam bedrijf is het belangrijk om samen te werken met partners die dat ook zijn. Weet je wat er speelt bij jouw leveranciers? Delen zij jouw normen en waarden of staat hun manier van werken haaks op die van jou? Ga eens met ze in gesprek en kijk of er ruimte is om samen processen op te zetten. Of gun elkaar eventueel wat tijd en financiële ruimte, zodat ze jouw organisatie kunnen ondersteunen in de duurzame missie.

Tip 10: gebruik de B-corp assessment tool

Ben je bezig met het verduurzamen van je bedrijf? Gebruik dan de B-corp assessment tool. Ook al heb je misschien niet de ambitie om een B-corp te worden, toch laat deze tool mooi zien waar je nu als organisatie staat en op welke vlakken nog winst te behalen valt.

Heb je na het doorlezen van deze tips inmiddels een flinke lijst met ideeën verzameld voor het verduurzamen van jouw organisatie? Dan kan het helpen om deze in een matrix te plotten. Op basis van de plek in de matrix stel je vervolgens je actielijst bij en kun je aan de slag om van jouw organisatie een écht duurzaam bedrijf te maken.

Meer weten over bovenstaande tips of het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem gerust contact op, dan denk ik graag met je mee!