Overweeg je een bedrijfsovername?

Gesprek tussen 2 vrouwen op kantoor in mooie oorstoelen

Het overnemen van een bedrijf gaat niet over één nacht ijs. Zowel voor koper als verkoper komt hier behoorlijk wat bij kijken. En dan hebben we het niet alleen over de financiële en juridische kant van het verhaal, maar ook over het emotionele stuk. Als verkopende ondernemer is het toch vaak de afsluiting van een hoofdstuk en afscheid nemen van iets waar behoorlijk wat geld, tijd en energie in zit. Voor een kopende ondernemer betekent het investeren in een nog onbekende onderneming met alle risico’s van dien. Bovendien kan een bedrijfsovername allerlei verschillende oorzaken hebben.

Redenen voor een bedrijfsovername kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • De onderneming is nog net te klein om bij de ideale klant aan tafel te zitten en jij ziet hierin een kans en wil het bedrijf daarom graag (deels) overnemen.
 • Je bedrijf heeft meerdere eigenaren, maar jullie liggen niet meer op één lijn en zijn daarom op zoek naar een nieuwe eigenaar.
 • Je onderneming groeit hard en daarom heb je een strategische partner nodig die over de juiste middelen beschikt om hierbij te helpen.
 • Je bent toe aan een nieuwe uitdaging of andere richting in je leven en wil daarom graag een bedrijf overnemen of je eigen bedrijf verkopen.
 • Je gaat binnenkort met pensioen en bent daarom op zoek naar een geschikte opvolger die het bedrijf met dezelfde passie wil runnen.

Uitdagingen van een bedrijfsovername

 

Het te koop zetten van je onderneming, is een beslissing die je niet zomaar neemt. En heb je het besluit na veel wikken en wegen genomen, dan dient zich meteen de volgende uitdaging aan, namelijk: de uitvoering van het overnameproces.

Het overnemen van een bedrijf is een gecompliceerd proces. Heb je hier geen ervaring mee? Dan komt daar een hoop inlees- en uitzoekwerk bij kijken. Denk aan het bepalen wat de onderneming waard is, vaststellen van de condities waaronder je wil (ver)kopen, het voorbereiden van het boekenonderzoek en natuurlijk het zoekproces naar geschikte (ver)kopers.

Al met al kost dit proces behoorlijk wat tijd. Tijd die voor jou als ondernemer vaak al schaars is. Bovendien is het wel belangrijk dat het bedrijf goed blijft presteren om aantrekkelijk te zijn voor kopers. En dat wordt natuurlijk lastiger als de uren voor eigen werkzaamheden van jou en je medewerkers worden opgeslokt door de extra taken rondom de bedrijfsovername.

twee mannen in overleg met adviseur op kantoor

Hulp bij een bedrijfsovername

Wanneer je weinig of geen ervaring hebt met bedrijfsovernames, is het verstandig om hulp in te schakelen. Dit scheelt je niet alleen een hoop tijd, je weet op deze manier ook zeker dat alles op de juiste manier gebeurt. Daarnaast heeft het inschakelen van een adviseur ook andere voordelen. Is de aanleiding van de verkoop bijvoorbeeld een onderlinge ruzie of warme overdracht naar familie? Dan kan het prettig zijn om te schakelen met een objectieve partij. Bovendien legt die objectieve blik ook de blinde vlekken binnen de organisatie bloot.

Maar ook voor kopers is ondersteuning bij het overnemen van een bedrijf waardevol. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en een goede deal sluit. Bovendien zorgt een objectieve schakel tussen koper en verkoper ervoor dat de relatie goed blijft, wat natuurlijk belangrijk is voor een goede overdracht.

Bedrijfsovername advies en ondersteuning door N4MB3RS

Met meer dan 20 jaar ervaring in het aan- en verkopen van bedrijven, hebben we bij N4MB3RS alle kennis en kunde in huis om een bedrijfsovername soepel te laten verlopen. We beschikken over een uitgebreid netwerk dat we voor bedrijfsovernames inzetten. Uiteraard gaan we daarbij voor de beste deal, en besteden we daarnaast ook veel aandacht aan een goede match en relatie tussen koper en verkoper.

Advies en ondersteuning bij verkoop?

Het verkoopproces bestaat uit 4 fases: de voorbereidingsfase, marketingfase, bemiddelingsfase en onderzoek- /transactiefase. Tijdens het hele traject of delen van het traject biedt N4MB3RS persoonlijke ondersteuning en advies. Hierbij krijg je:

 • Uitgebreide vragenlijst vooraf
 • Waardebepaling
 • Informatie memorandum
 • Onderhandeling
 • Opzetten en ondersteuning dataroom
 • Contractonderhandelingen
 • Begeleiding, ontzorging en expertise bij iedere stap

Meer weten over hoe een verkoopproces via N4MB3RS verloopt?

Werkwijze verkoopproces

Advies en ondersteuning bij aankoop?

Het aankoopproces bestaat uit 3 fases: de biedingsfase, onderzoeksfase en transactiefase. N4MB3RS biedt persoonlijke ondersteuning en advies tijdens alle fases binnen het proces. Hierbij krijg je:

 • Waardebepaling
 • Advies en voorstel voor bieding
 • Onderhandelingen
 • Concept koopcontract
 • Vragenlijst voor aandeelhoudersovereenkomst
 • Expertise voor onderzoek dataroom
 • Begeleiding, ontzorging en expertise bij iedere stap

Meer weten over hoe een aankoopproces via N4MB3RS verloopt?

Werkwijze aankoopproces

Opvolging in de familie of Management Buyout?

Bij opvolging in de familie of een management Buyout (MBO) bestaat er een relatie tussen koper en verkoper. In deze trajecten speelt er veel meer dan bij ‘gewone’ onderhandelingen. Bovendien is er veel meer informatie bekend bij alle partijen. Wil je weten hoe N4MB3RS je hierbij advies en ondersteuning biedt?

Opvolging in de familieManagement Buyout (MBO)