Aankoop onderneming

Overweeg je een bedrijfsovername?

De aankoop van een bedrijf gaat niet over één nacht ijs. Er komt voor een koper behoorlijk wat bij kijken. En dan hebben we het niet alleen over de financiële en juridische kant van het verhaal, maar ook over het emotionele stuk. Het kopen van een onderneming is een prachtige kans met nieuwe mogelijkheden. Maar voor een kopende ondernemer betekent het ook investeren in een nog onbekende onderneming met alle risico’s van dien. Bovendien kan er impact zijn op de bestaande organisatie. Deze risico’s zullen moeten worden afgewogen tegen de verwachte voordelen van de bedrijfsovername.

Redenen voor een aankoop onderneming kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • De onderneming is nog net te klein om bij de ideale klant aan tafel te zitten en jij ziet hierin een kans en wil het bedrijf daarom graag (deels) overnemen.
 • Je onderneming groeit hard en daarom heb je een strategische partner nodig die over de juiste middelen beschikt om hierbij te helpen.
 • Je bent toe aan een nieuwe uitdaging of andere richting in je leven en je wil daarom graag een bedrijf overnemen.
 • Je wilt de dienstverlening van de onderneming gaan uitbreiden. Denk hierbij aan diversificatie in een andere niche of een onderneming met een ander seizoenspatroon.
 • Door de overname ben je groot genoeg om bepaalde schaalvoordelen te realiseren.
IK WIL VRIJBLIJVEND ADVIES

Uitdagingen van een bedrijfsovername

Het proces van aankoop onderneming is gecompliceerd. Heb je hier geen ervaring mee? Dan komt daar een hoop inlees- en uitzoekwerk bij kijken. Denk aan het bepalen wat de target onderneming waard is, vaststellen van de condities waaronder je wilt kopen, inschatten van de belangen van de verkoper en de onderhandelingen. Daarna begint het voorbereiden van het boekenonderzoek, het uitvoeren van het boekenonderzoek en de contractonderhandelingen.

Al met al kost dit proces behoorlijk wat tijd. Tijd die voor jou als ondernemer vaak al schaars is. Bovendien is het wel belangrijk dat het bedrijf goed blijft presteren vanwege de financiering. Verkopers willen zeker zijn dat ze hun onderneming aan de juiste ondernemer verkopen en dat je de overname kunt financieren. Wanneer de financiering van ‘buiten’ komt, zullen de vermogensverstrekkers ook de kopende onderneming beoordelen. Goed blijven presteren is daarom belangrijk En dat wordt natuurlijk lastiger als de uren voor eigen werkzaamheden van jou en je medewerkers worden opgeslokt door de extra taken rondom de aankoop onderneming.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP

Hulp bij een bedrijfsovername

Wanneer je weinig of geen ervaring hebt met bedrijfsovernames, is het verstandig om hulp in te schakelen. Dit scheelt je niet alleen een hoop tijd, je weet op deze manier ook zeker dat alles op de juiste manier gebeurt. Daarnaast heeft het inschakelen van een adviseur ook andere voordelen.

De objectieve blik van de adviseur houdt je scherp over het doel van de overname. Je hoeft je niet zelf te verdiepen, je haalt de deskundigheid in huis. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en een goede deal sluit. Bovendien zorgt een objectieve schakel tussen koper en verkoper ervoor dat de relatie goed blijft, wat natuurlijk belangrijk is voor een goede overdracht.

MAAK EEN AFSPRAAK

Bedrijfsovername advies en ondersteuning door N4MB3RS

Met meer dan 20 jaar ervaring in het aan- en verkopen van bedrijven, hebben we bij N4MB3RS een groot netwerk en alle kennis en kunde in huis om een bedrijfsovername soepel te laten verlopen. Uiteraard gaan we daarbij voor de beste deal, en besteden we daarnaast ook veel aandacht aan een goede match en relatie tussen koper en verkoper.

Advies en ondersteuning bij aankoop?

Het aankoopproces bestaat uit 3 fases: de biedingsfase, onderzoeksfase en transactiefase. N4MB3RS biedt persoonlijke ondersteuning en advies tijdens alle fases binnen het proces. Maar het is ook mogelijk om voor onderdelen te kiezen. Wat kun je verwachten:

 • Advies en voorstel voor bieding
 • Onderhandelingen
 • Concept koopcontract
 • Vragenlijst voor aandeelhoudersovereenkomst
 • Expertise voor onderzoek dataroom
 • Begeleiding, ontzorging en expertise bij iedere stap.

 

Ben je benieuwd naar nog meer informatie over het kopen van een onderneming?

In dit blog hebben we 6 belangrijke stappen verder uitgeschreven.