Alinda Bindels
,
leestijd 5 minuten

Wat is sustainable corporate finance?

Die vraag krijgen we wel vaker. En vaak met een licht argwanende blik. Die blik die zegt: betekent dit dat jullie alleen groene energie bedrijven bedienen? Of alleen bedrijven die met het klimaat te maken hebben? Of de blik die verwacht dat wanneer wij hun bedrijf gaan verkopen dat we dit praktisch voor niks/nada/niente /een habbekrats zullen weggeven….. Niets is minder waar!

Maar regelmatig ook met een ons – kent – ons blik. Want wanneer je zelf duurzaamheid belangrijk vindt, is niets zo fijn dan een corporate finance kantoor dat dit begrijpt en waardeert.

Vandaar dat we ons geroepen voelen om onze subtitel kort toe te lichten.

Wat is sustainability?

Even wat definities: volgens Wikipedia komt sustainability uit de ecologie. Sustainability betekent volgens Wikipedia de eigenschap van biologische systemen om voor onbepaalde tijd divers en productief te blijven. Zoals langlevende en gezonde wetlands en bossen.

Duurzaam betekent in onze taal dat iets ‘lang meegaat’.  Op dit moment wordt duurzaamheid vaker gebruikt om aan te geven dat het grondstof besparend is of dat het milieuvriendelijk is.

In 2015 kwamen de Verenigde Naties met een definitie van sustainability welke nu breed omarmt is. Deze luidt als volgt: duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen.

De Verenigde Naties hebben in 2015 17 doelstellingen aangegeven om te zorgen dat de wereld een plek blijft waarin mens, dier en plant kunnen blijven leven. De doelstellingen zijn divers en gaan van geen armoede en geen honger, tot een veilige plek om te leven en samenwerken met anderen.

Is dit niet veel te groots?

De doelstellingen lijken soms wat ver van je af te staan, want hoe los jij de armoede in de wereld op? Daar ben jij of je bedrijf waarschijnlijk te klein voor. Je kunt het echter ‘vertalen’ naar je eigen omgeving of invloedsfeer.

In het MKB kun je dit vertalen naar grondstof besparende toepassingen, herbruikbare materialen, geen gif gebruiken, inspraak voor je mensen, gelijke kansen voor ieder mens, een veilige werkomgeving, het steunen van sociale initiatieven en ga zo maar door.

Wanneer is een onderneming sustainable volgens N4mb3rs?

Voor N4MB3RS is zijn ondernemers sustainable als zij kiezen voor de +: winst voor de onderneming èn winst voor de maatschappij en/of het milieu. Neem als voorbeeld het bedrijf Growingpaper. Zij zijn een onderneming met winstoogmerk. Winst is nodig voor toekomstige investeringen. Daarnaast hebben zij een bedrijfsmodel dat gericht is op het maken van milieuvriendelijk drukwerk. Hun inkt is volledig biologisch afbreekbaar, het papier kun je in de grond stoppen (en er komen bloemen uit). Zij zijn samenwerkingen aangegaan in Europa, waardoor zij klanten beter kunnen bedienen.

Een ander voorbeeld is MUD Jeans. Zij maken jeans van biologisch katoen, produceren dit met biologische verfproducten, de makers hebben goede arbeidsomstandigheden en ze zijn circulair. Spijkerbroeken zijn één van de meest vervuilende producten uit de mode-industrie en zij pakken dit aan. Daarnaast is het een bedrijf dat ook winst moet maken.

Maar ook een zakelijke dienstverlener kan heel duurzaam zijn. Neem nu Alfa Accountants & Adviseurs.Zij zijn een B Corp sinds 2014 en hun medewerkers zijn 100% eigenaar van het bedrijf. Daarnaast streven zij naar Net Zero 2030 waardoor hun eigen impact op het milieu ook veel kleiner wordt.

In nieuwsberichten zien we vooral dat duurzaamheid  wordt gebruikt voor de energie transformatie richting meer groene energie. Maar, zoals je nu hebt gelezen, duurzaamheid is veel meer dan energie alleen.

Wat is het verschil tussen sustainable corporate finance en corporate finance?

Het verschil tussen sustainable corporate finance en gewone corporate finance zit in de basis. De werkzaamheden zijn voor ons als adviseurs hetzelfde. De basis is verschillend. Met de basis bedoelen wij de cultuur / normen en waarden van de ondernemer(s) en medewerkers. Een niet duurzaam bedrijf focust op het te gelde maken van alle activa en winst zonder de impact mee te nemen op mens, maatschappij en milieu. Het gaat om het hier en nu, je weet niet wat de toekomst brengt.

Een duurzaam bedrijf staat er anders in. Zij kijkt naar het totale plaatje. Een gezonde winst en een gezond bedrijf (medewerkers, milieu, leveranciers, maatschappij en cliënten). Dit kan best eens betekenen dat de winst op korte termijn onder druk staat, maar op de lange termijn betekent dit een bestendig bedrijfsmodel.

Als duurzaam corporate finance bedrijf is onze invalshoek anders. Hiermee spreken we de taal van duurzaamheid en kunnen we (nog niet) duurzame bedrijven helpen met de keuzes in de te volgen strategie of beleid.

Voorbeeld van medewerkers beleid

Als voorbeeld nemen we een ondernemingsstrategie op het gebied van medewerkers. Een onderneming wil graag dat haar medewerkers autonomie krijgen en kiest in dit voorbeeld voor het hebben van geen limiet op vakantiedagen! Dit kan voor een ondernemer eerst heel afschrikwekkend werken. Dit ‘kost’ omzet is de eerste gedachte. Onbetaalbaar is de tweede gedachte. Het werk komt nooit klaar is de derde gedachte. Je krijgt visioenen van lege kantoren of productiehallen…

Maar stel je het volgende voor. Je maakt met de medewerker haalbare afspraken over de te realiseren resultaten voor een goed basissalaris. De medewerker mag zelf de werktijden bepalen (binnen het bedrijfsproces). Een hoger salaris is mogelijk als gevolg van het bereiken van meer resultaat. Er zijn systemen en processen die zorgen voor overleg en binding. De mogelijke resultaten zijn divers. De ene medewerker neemt genoegen met het behalen van de basisresultaten binnen korte termijn en is lang op vakantie. De andere medewerker doet het hele jaar over het halen van de basis en neemt normaal vakantie. De derde medewerker wil meer verdienen en realiseert de basis en extra resultaat en gaat minder op vakantie.

De resultaten zijn beter! Want alle drie medewerkers zijn blij met hun eigen keuzes. Jij als ondernemer hebt je basisnorm gehaald met een beetje extra. De kosten zijn gelijk als wanneer je hen niet die keuzevrijheid had gegeven. Maar op termijn zijn de kosten lager. Want door het maken van eigen keuzes heb je gezondere werknemers (minder stress), blijere werknemers (eigen inspraak) en daarmee hogere loyaliteit. Ziektekosten en recruitmentkosten nemen af.

Dit is een voorbeeld en zal niet binnen elk bedrijfsproces passen. Maar zo zijn er legio mogelijkheden die kunnen zorgen voor een duurzaam medewerkersbeleid.

Dit is maar een klein voorbeeld van vele mogelijkheden om een onderneming duurzamer te maken. Nieuwsgierig geworden wat er bij jou anders kan?