Alinda Bindels, 15 mei 2023
leestijd 5 minuten

Het beste moment voor verkoop van je onderneming?

Veel ondernemers worstelen met deze vraag. Wat is nu het beste moment om te gaan verkopen. Daar kunnen we kort in zijn. Het beste moment voor de verkoop van je onderneming is wanneer jij en je onderneming er beiden klaar voor zijn.  Klinkt als een dooddoener? We lichten dit graag toe.

Glas champagne als metafoor voor succesvolle verkoop

Redenen voor verkoop

Verkopen van (een deel van) je onderneming is geen gemakkelijk besluit voor een ondernemer. Het is een grote stap om de teugels (geheel of gedeeltelijk) over te dragen aan een ander. Je bent ondernemer geworden vanuit een passie en een doel en daardoor heb je een sterke band met je onderneming. Toch zijn er goede redenen tot verkoop van (een deel van) je onderneming. Denk aan:

  • Andere interesses;
  • Een leeftijd waarbij je zoekt naar bedrijfsopvolging;
  • De onderneming heeft additionele investeringen nodig om zich verder te ontwikkelen;
  • De onderneming heeft voor de komende fase een andere ondernemer nodig;
  • De markt dicteert een richting waarbij de onderneming beter opgenomen kan worden in een groter of ander geheel.
kantoormedewerkers aan het werk

Verkoopklaar maken

Voordat je daadwerkelijk begint met de verkoop van je onderneming moet er nog een hoop gebeuren. Want zodra de eerste hints van de eerder genoemde situaties zich gaan voordoen, moet een ondernemer starten met het verkoopklaar maken van de onderneming. Deze voorbereiding kost tijd en geld en kun je beschouwen als de investering die je moet doen om straks het beste rendement uit het verkooptraject te halen. Het verkoopklaar maken bestaat uit een aantal fases:

a. De zaakjes op orde krijgen.

Aan het eind van deze fase is de administratie van de onderneming tiptop in orde. Alle jaarrekeningen zijn opgesteld en ondertekend. De ‘lijken in de kast’ zijn bekend.

Het is ook belangrijk dat in deze fase de ondernemer ervoor zorgt dat de onderneming niet meer 100% van de ondernemer afhankelijk is. Dit wil zeggen dat de onderneming geheel of gedeeltelijk zonder de ondernemer verder kan. Hierdoor kan een nieuwe eigenaar zonder al te veel problemen de onderneming voortzetten.

b. Juridische structuur

In deze fase let je op de juridische structuur. Is deze duidelijk en overzichtelijk? Kan het aantal aandeelhouders of beslissers beperkt worden? Sommige MKB bedrijven zijn wijdvertakt met vele bv’s, vof’s en/of diverse aandeelhouders met verschillende aandeelhoudersafspraken op verschillende niveaus. Voor kopers is het dan onduidelijk wie de beslissers zijn en/of wat ze kopen. Kopers willen niet met veel partijen onderhandelen. Dit maakt het proces namelijk onoverzichtelijk, tijdrovend, kostbaar en risicovol. De ondernemer bekijkt in deze fase of hij/zij de structuur zelf al kan versimpelen.

Adviseur in overleg met cliënten

c. Business plan

De verkopende ondernemer heeft een goed businessplan klaarliggen, geen 2 A4jes met ‘wat getallen’. Een goed doordacht en opgesteld businessplan kan de juiste koper aantrekken en zorgt voor betere transactieresultaten. Dit businessplan is de basis voor het informatie memorandum dat in het proces van verkoop gebruikt gaat worden. Neem de tijd voor het opstellen van dit businessplan en betrek een adviseur in het proces. Een blik van buiten kan heel verfrissend werken. Bij N4MB3RS willen we dit graag voor je doen.

d. Indicatieve waardering

Het is verstandig om een objectieve indicatieve waardering op te vragen voor je onderneming. Een indicatieve waardering of prijsbepaling, mits goed opgesteld, geeft een indruk van de prijs die je kunt verwachten. En geeft inzicht in de aspecten van je onderneming die de waarde (kunnen) verhogen of verlagen.

e. Ondersteuning

De ondernemer heeft contact gehad met verschillende adviseurs en heeft een goed team om zich heen verzameld ter ondersteuning. Een goed team geeft gemoedsrust en zorgt voor lagere risico’s en hogere opbrengsten.

 

Begin op tijd. Om voorgaande voorwaarden goed ingevuld te hebben, is het belangrijk om op tijd te beginnen. Eigenlijk als je er nog niet helemaal klaar voor bent. De voorbereiding neemt, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de onderneming, enkele maanden tot soms ruim een jaar in beslag.

Landschap met donkere lucht en 2 heldere regenbogen als beeld van kansen in donkere tijden

Is de conjunctuur of markt ook een bepalende factor?

Heeft de stand van de economie invloed op het beste moment voor de verkoop van je onderneming? Bij de verkoop van een onderneming kan het om veel geld gaan. Daarom kan verkoop in tijden van periodes met lage rentes, een groeimarkt, (hoge) investeringsbereidheid en hoogconjunctuur voor betere resultaten zorgen. Want in een situatie van meer gegadigden, meer geld en meer keuze, is het eenvoudiger om een hogere verkoopwaarde of betere voorwaarden te realiseren in de onderhandelingen.

 

Moet je dan alleen verkopen in perioden van economische welvaart? Niet iedere onderneming doet mee met dezelfde cyclus. Daarnaast kunnen er omstandigheden zijn zoals o.a. politieke , technologische of demografische ontwikkelingen die ervoor zorgen dat jouw onderneming juist op een ander moment de wind mee heeft. Kijk daarom vooral naar de resultaten van je eigen onderneming. Wanneer jij verwacht dat de resultaten van de komende jaren stabiel of beter worden dan de voorgaande jaren, dan is dat het beste moment voor de verkoop van je onderneming.

 

Wat kun je verwachten in onzekere marktomstandigheden en onzekere te verwachten resultaten? Als de onzekerheid groter wordt, dan zal een potentiële koper deze onzekerheid in het overnamevoorstel willen meenemen. Dit kan eventueel betekenen dat de koopsom lager wordt of dat je meer garanties moet verstrekken. Een goede adviseur helpt met alternatieve oplossingen waardoor verkoper en koper een betere deal kunnen maken.

 

Kortom, de marktomstandigheden worden deels bepaald door het type onderneming dat je verkoopt. De markten zijn altijd in beweging en er zijn altijd kansen. Een goede overnameadviseur helpt je om in alle omstandigheden de beste deal te maken.

Handen schudden

Het beste moment

Een goede voorbereiding is het halve werk want hierdoor vergroot je ook zeker de ‘opbrengst’. Wanneer je de verkoop goed hebt voorbereid, dan is de waarde van de onderneming zichtbaar. En ligt de focus niet op het risico. Door een goede voorbereiding kies je de juiste koper(s) en realiseer je de beste deal. Het beste moment voor verkoop van je onderneming is het moment dat jij en je onderneming er klaar voor zijn.

 

Bij N4MB3RS hebben we alle expertise in huis om je van A tot Z te begeleiden. Wij helpen bij het opstellen van bedrijfsplannen en waarderingen. Wij ondersteunen het totale verkoopproces om voor jou het beste resultaat te behalen.

Wil je naar aanleiding van deze blog weten waar jij staat in het verkoopproces? Dan hebben we een speciale aanbieding. Voor de prijs van € 400,- boek je een 3-uur ‘het beste moment’-sessie. Jij brengt de jaarcijfers mee van de afgelopen 5 jaar. In de sessie gaan we sparren over je bedrijf. We bepalen samen wat voor jou de beste voorbereiding is voor de verkoop van je onderneming. We brainstormen over risico’s en kansen. Aan de eind van de sessie weet je wat je kunt gaan doen voor het realiseren van een betere deal.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, aarzel dan niet om mij te bellen. Voor korte vragen, een vrijblijvende kennismakingsafspraak of een ‘het beste moment’-sessie, bel je met 033-3037949.